Claes är regionsmästare i VVS

Claes Tilgård 14LAR vann Regionsmästerskapet 2017 i VVS för tredje årselever.

Skolmästare från förstklassiga skolor har deltagit i en praktisk tävling som genomförts i 7 regioner under vecka 11 och 12. Regionmästerskapet anordnas under en dag på en förstklassig skola och tävlingen består av två olika praktiska uppgifter.

2017-03-23Jonas Mollberg

skola-arbetsliv  tävling  vvs

Ny maskinförarutbildning på Peder Skrivares Skola!

Den nya maskinförarutbildningen på Peder Skrivares Skola i Varberg sker i samarbete med Maskinentreprenörerna och med moderna maskiner från Caterpillar. Foto: ME

Höstterminen 2017 drar Peder Skrivares Skola i Varberg igång inriktningen anläggningsfordon inom Bygg- och anläggningsprogrammet. Utbildningen startas i nära samarbete med ME-skolan, skolan kommer utvecklas till ett ME-utbildningscenter för maskinentreprenörer i regionen. Peder Skrivares Skola är ett väletablerat gymnasium med flera yrkesinriktade utbildningar.

För vidare information kontakta:
Tobias Ramstedt, Rektor, Peder Skrivares Gymnasieskola, tfn: 070-6388472
Tomas Lindberg, projektledare skolutveckling på ME, tfn: 076-5173540
Per Ek, Regionchef, ME Södra, tfn:0708-101959

2017-02-09Jonas Mollberg

skola-arbetsliv  fordons-och-transportprogrammet

Hur funkar jobbskuggning?

Jobbskuggning är en av metoderna som Peder Skrivares Skola (PS) använder för att förbereda eleverna för ett framtida arbetsliv. Jobbskuggning genomförs på samtliga PS studieförberedande program. Syftet är att ta reda på mer om vad ett visst yrke innebär, hur det går till på en arbetsplats eller inom en viss bransch. Eleven får också fördjupade kunskaper inför sina kommande studier och yrkesval. Jobbskuggning innebär att eleverna följer med i det dagliga arbetet på en arbetsplats under en vecka. Eleverna ska under veckan arbeta med olika uppgifter som redovisas i skolan i slutet av veckan.

Detta är en möjlighet för det lokala arbetslivet att presentera sig som framtida arbetsgivare. Arbetsplatserna bjuds också in till redovisningen.

Vi har pratat med Martin El Raii som går sista året på Naturvetenskapsprogrammet. Martin jobbskuggade på dialysavdelningen på Varberg Sjukhus.

– Vår utbildning är väldigt teoretisk och det var jättenyttigt att komma från skolan under veckan och testa något nytt. Jag lärde mig många saker om arbetslivet, säger Martin.

– En av sakerna jag gjorde under veckan var att fråga runt hur personernas väg var till att bli anställd på dialysen. Det kunde se väldigt olika ut. En sköterska berättade att hon hade gått Vård- och omsorgsprogrammet och utbildat sig till undersköterska, vidareutbildat sig och hade nu planer på att bli läkare. Man kan komma hur långt som helst även efter ett yrkesprogram.

En av uppgifterna som eleverna skulle ta reda på under veckan var vilka yrken som fanns representerade och hur samarbetet fungerade.

– Alla yrkesroller var som en pyramid. Alla yrken var lika viktiga. T ex om inte lokalvårdaren fanns och fixade till lokalerna hade det inte gått att genomföra operationer där sköterskorna och läkarna arbetade. Alla visade stor respekt för varandras arbete och hade stor yrkesstolthet, säger Martin.

En annan uppgift var att eleverna skulle fundera vilka kompetenser som behövs inom området.

– Jag har alltid velat bli läkare. Nu har jag betydligt bättre koll på hur det funkar på riktigt. Jag har genom veckan fått en betydligt bättre bild av yrket och är nu väldigt sugen på att plugga vidare till läkare och säker på att mitt val är rätt. Hade vi inte haft jobbskuggningen hade jag varit mycket mer osäker på mitt val.

Jag inser nu att det finns väldigt många olika slags läkare. Det jag gillar med yrket är att det också är väldigt socialt och man får mycket kontakt med olika människor.

– Det kändes som avdelningen jag var på var som en stor familj. Arbetsdagen började med ett morgonmöte. Därefter hade personerna olika arbetsuppgifter men sedan träffades man för att fika och luncha. Det kändes som jag också blev en del av familjen, avslutar Martin.

Pär Wiik, skola-arbetslivsutvecklare, Varbergs Kommun

2017-02-06Jonas Mollberg

naturvetenskapsprogrammet  jobbskuggning  skola-arbetsliv

PS Vinner Utmärkelsen 2016!!

Nu är det avgjort. PS är vinnare av Utmärkelsen 2016, i kategorin gymnasium och för bästa kvalitet och samverkan i skola-arbetslivskontakter.

Juryns motivering

”Gymnasiet arbetar regelbundet och systematiskt med entreprenöriellt lärande och värdeskapande projekt där nära samverkan med yrkeslivet sker. Skolan arbetar långsiktigt dels genom branschdagar för åk 1 med inbjudna representanter från arbetslivet i syfte att inspirera och ge kunskap, dels med yrkesdagar i åk 2 för att ge en inblick i arbetsmarknaden och yrken, samt med jobbskuggning i åk 2 och 3 där elever på studieförberedande program får följa yrkesföreträdare under en vecka.
Gymnasieskolan har ett nytänk där ett exempel är en kompetensbytardag där lärare och SYV på skolan utbyter kompetenser med det lokala näringslivet. Ett annat exempel är den mötesplats på skolan som är öppen i syfte att ge eleverna inblick i olika branscher och yrken.”

Stort Grattis!

2016-12-01Jonas Mollberg

entreprenörskap  skola-arbetsliv

Varbergsgalan

PS har för andra året delat ut priset "Årets samarbete för framtiden". 2016 års pris gick till Isabelle och Kjell Simonsson på kommunikationsbyrån Paraiba AB.

Företaget engagerar sig i värdeskapande projekt där elever på Samhällsprogrammets mediainriktning får arbeta med skarpa case i samarbete med Paraibas kunder. De tar också emot elever på jobbskuggning och är varje år rådgivare till flera UF-företag.

Grattis Paraiba!

2016-10-26Jonas Mollberg