Nya böcker april-maj 2017

Ditt liv och mitt  Märit kliver av tåget i Lund utan att själv förstå varför. Det är över femtio år hon senast var här och hon har inte längtat tillbaka en sekund. Hit kom hon som lovande läkarstuderande på 60-talet, en tid då folkhemmet växte och blomstrade. Men på Norra kyrkogården vittnar en massgrav om en annan verklighet. Här hamnade patienterna från Vipeholm, den stora anstalten för så kallade sinnesslöa strax utanför Lund. Det var där hennes bror gick under. Han som kallades Tok-Lars, Vidundret eller  Haltelyttelasse. Vad var det som hände för alla dessa år sedan? Och vem bär egentligen skulden?

Nya böcker april-maj 2017

2017-05-29Jonas Mollberg

 biblioteket  boktips

Nya böcker på biblioteket

Rimligt lyckade ögonblick (2017) är tredje boken om Emanuel Kent. Det är dags att börja gymnasiet och nu måste han klara sig på egen hand, utan bästa kompisen Tore. Redan vid uppropet lyckas han göra bort sig och sen fortsätter den strida ström av pinsamheter som är Emanuels liv. Som läsare får man nästan ta pauser ibland, för att det blir så plågsamt. Men Emanuel kämpar på, enligt tesen att livet består av ett antal rimligt lyckade ögonblick och det gäller att inte missa dessa.

Böckerna om Emanuel passar för den som vill ha lite snabbläst underhållning. Det går att läsa böckerna fristående, men det är roligare att läsa dem från början. Del ett heter Konsten att ha sjukt låga förväntningar (2015), del 2 Manifest för hopplösa (2015).

Lista över nya böcker

2017-04-25Jonas Mollberg

 biblioteket  boktips