På praktik i Frankrike

Peder Skrivares skola har sedan ett flertal år haft praktikutbyte på handelsprogrammet med Montpellier i Frankrike. Utbytesprojektet är finansierat av EU:s ERASMUS+ program som skolan blivit beviljat i två år.

I år åkte sju spända och förväntansfulla elever med sina lärare Kristina Lundvall och Catharina Ekstrand Turries iväg för två veckors praktik i franska affärer.

Nu söker Handelsprogrammet praktikutbyte med annat land för nya utmaningar.

Eleverna arbetar utför olika arbetsuppgifter i butik. Utbytet sker på engelska och språket är en stor utmaning för eleverna när de möter de franska butiksägarna och kunderna. Eleverna märker hur duktiga de själva är på det engelska språket men det är inte ovanligt att fransmännen inte talar engelska alls.

Eleverna växer med uppgiften att arbeta och bo i ett annat land. Hemlängtan är inte ovanligt trots att det handlar om en kortare period. Trots de kulturella och inte minst språkliga skillnaderna är ändå arbetsuppgifterna inom handelsbranschen likvärdiga i de båda länderna.

Praktikutbytet har pågått i flera år men nu söker Handelsprogrammet praktikutbyte med annat land för nya utmaningar.

Kristina Lundvall berättar att: "Alla våra elever fick genomgående mycket goda omdömen från sina praktikplatser, kontaktpersonerna på de franska praktikplatserna var imponerade över deras arbetsvilja och goda kunskaper i allt som har med arbete i butik att göra. De har alla fått med sig fina omdömen hem."

Ali Reza Husseini var på en klädbutik i lyxsegmentet, Jean Gaillard, i centrum av Montpellier. Dawood Rahimi var på skobutiken Erbé som ligger mitt i centrum av Montpellier.

Andrea Dragstedt och Moa Bergemyr hade sin praktik på MHSC, Montpelliers fotbollsklubbs shop. Den ligger i shoppingcentret Odysseum.
Tilde Sylwan gjorde sin praktik på Banana Moon, en butik i Odysseum. Banana Moon säljer badkläder och alla strandtillbehör man kan behöva, som handdukar, solglasögon, sandaler och skor, solhattar mm.
Therese Hjers och Linnéa Widman praktiserade på Toys'r'us på ett annat stort köpcenter, Grand Sud.

2017-05-29Jonas Mollberg

handels-och-administrationsprogrammet  praktik  utbyte  frankrike  eu