SKOLA - ARBETSLIV

Om Skola-Arbetsliv

I Varbergs kommun har Barn- och utbildningsförvaltningen en strategisk plan där det pedagogiska ledarskapet på alla nivåer ska utvecklas. Tillsammans prioriterar vi områden där vi får ökad kvalitet i och för verksamheten.

I verksamhetsplanen för 2016-2019 är en av de prioriterade satsningarna  "Öka elevers möjlighet för snabbare väg till studier och yrkesliv". Elever ska mötas av höga förväntningar och utveckla kompetenser för framtidens arbetsmarknad.

Varbergs Kommun har också en Vision för 2025 som betyder att kommunen ska bli Västkustens kreativa mittpunkt. För att lyckas krävs nytänkande, framåtanda, kunskap och mod. Tillsammans ska vi förenkla människors vardag och inspirera dem att uppnå sina drömmar.

PS samarbetar med det lokala och regionala arbetslivet på många plan och vi har just nu ca 300 företag vi samarbetar med. Syftet är att våra elever alltid ska få en utbildning med ett bra innehåll som matchar arbetsmarknadens krav och behov och göra de anställningsbara. Genom detta arbete får våra elever möjlighet att knyta viktiga kontakter, nya kunskaper och inspiration att uppnå sina drömmar inför framtiden. I ett framtida arbetsliv värdesätts attityder och förmågor som social kompetens, kreativitet, god serviceanda och företagsamhet allt mer.

Skolan har många metoder för att våra elever ska vara så bra rustade som möjligt för ett framtida arbetsliv. Exempel på det är vägledningssamtal, cv-jobbsökskunskap, branschdagar, jobbskuggning, Ung Företagsamhet, gymnasiearbete, skarpa projekt med stöd av arbetsplatser, APL mm.

Vår ambition är att alla dessa metoder i samarbete med arbetslivet sätts i ett sammanhang och är en del av det vanliga skolarbetet.

PS är vinnare av Utmärkelsen 2016. Priset delas ut till den skola i Västsverige som anses ha bästa kvalitet i samarbetet med arbetslivet.

”Gymnasiet arbetar regelbundet och systematiskt med entreprenöriellt lärande och värdeskapande projekt där nära samverkan med yrkeslivet sker. Skolan arbetar långsiktigt dels genom branschdagar för åk 1 med inbjudna representanter från arbetslivet i syfte att inspirera och ge kunskap, dels med yrkesdagar i åk 2 för att ge en inblick i arbetsmarknaden och yrken, samt med jobbskuggning i åk 2 och 3 där elever på studieförberedande program får följa yrkesföreträdare under en vecka.
Gymnasieskolan har ett nytänk där ett exempel är en kompetensbytardag där lärare och SYV på skolan utbyter kompetenser med det lokala näringslivet. Ett annat exempel är den mötesplats på skolan som är öppen i syfte att ge eleverna inblick i olika branscher och yrken.”

PS-skolan tog också hem priset Årets unga ledare vid senaste Svenska Mästerskapen i Ung Företagsamhet. Vinnare blev Martin Olsson Fidgety UF.

GPS Halland är namnet på ett utvecklingsprojekt som pågår 2017-2019. Projektets huvudsyfte är att skapa nya tankesätt och hitta nya metoder kring studie- och yrkesvägledning.

Kontakt:
Pär Wiik